2014. február 18., kedd

Kötött kendők

Eljött a pillanat, már több kendőt találok szépnek a kötöttek közül, mint a horgoltak közül. Persze igazi trónfosztás nem történt, mert kötni továbbra sem tudok (gyakorlatban), de álmodozni meg tervezgetni szabad, úgyhogy jöjjön egy lista a kedvencekből.

A legnagyobb kedvenc, ez lesz az, mit először megkötök:

LaReine shawl by Angela Tong


Victory Wrap by Erika Flory

Külön jó benne, hogy vastag fonalból is jól mutat.

Ingyenes minta!


French Cancan by Mademoiselle C 

Eszméletlenül szép a széle...



Nuvem by Martina Behm

Egy igazi melegítő, beburkolózó, hatalmas darab.



Shaelyn by Leila Raabe



Charm by Juju Vail


Inkább az olyan kendők tetszenek, amelyeknek a teste egyszerűbb, és a széle mintás, fodros, csipkés. Vagy, ha az egész kendőn átvonul egy ismétlődő, központi minta.

2014. február 5., szerda

Ratatouille, az új kedvenc

Zöldséges, friss, finom, sokoldalú... Hogy én ezt miért nem főztem eddig? Tökéletes felhasználása a paradicsom-cukkini-padlizsán triónak. :) Az új kedvenc.

Recept innen és innen.

Hozzávalók 4 főre:

1 dundi padlizsán
2 hosszúkás cukkini
1 paradicsom passata- ha szezonja lenne, tennék bele friss hámozott paradicsomot is
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
olaj

bors
bazsalikom
oregánó

Ha több emberre főzzük, csak teszünk hozzá még egyet-egyet a zöldségekből. :)

Előkészítés:

A padlizsánt megmosom, felkarikázom, majd kockázom, szűrőbe teszem, megsózom, várom, hogy a keserű levét kicsöpögje. (Nekem egy cseppet sem csöpögött, nem tudta a kémiát... :)) Kb 10 percig.
Addig a többi zöldséget is felkockáztam, a fokhagymát apróra vágtam.

Elkészítés:

A padlizsánt kevés olajon megpirítom, félre teszem. Újra olajat öntök a serpenyőbe, mikor forró, beleteszem a hagymát, kicsit pirítom, ráteszem a cukkinit és a fokhagymát, újra pirítom kicsit, majd beleöntöm a padlizsánt, a paradicsom passatát, fűszerezem, készre főzöm.

Hogy ez milyen egyszerű...

Úgy ettük, mint a lecsót. Zsömlével, rizzsel, virslivel. És almapaprikával, jalapeno paprikával, olívabogyóval, óriási, jalapenoval töltött olívabogyóval, aszalt paradicsommal, feta sajttal, pezsgőtablettás-és csapvízzel. Ahogy kell. :)

Féltem, hogy odaégetem a padlizsánt, lehet, hogy hamar kivettem. Úgy a jó, ha kicsit ropognak a zöldségek. Hihetetlenül finom!!!