2010. október 24., vasárnap

Mousse au chocolat

Ilyent mindenképpen kell csinálnunk... Ha tudnád, milyen finom... <3

Hozzávalók

160-170 gr fekete csokoládé feldarabolva
30 gr hideg vaj
1 tojás sárgája
4 tojás fehérje
20 gr porcukor (csökkenthető, akár el is hagyható)

Verjük fel a tojás fehérjét, s mikor félig felvertük, apránként adjuk hozzá a porcukrot.

Vízfürdőt készítünk:

nyeles lábos aljába 3-4 cm magasan vizet öntünk, felforraljuk, a legkisebb lángra tesszük, hogy alig gyöngyözve forrjon. Ráteszünk egy habverőüstöt (ez a jobbik megoldás) a csokoládéval és a vajjal, vagy egy másik nyeles lábost, ami pontosan ráillik (mint egy fedő).

Ügyeljünk rá, hogy a felső edény alja ne érjen hozzá a vízhez. Szükség esetén alufóliát teszünk a két edény közé, hogy hermetikusan zárja le az alsó lábost.

Ez azért fontos, hogy a keletkező gőz lecsapódva ne kerülhessen vissza az olvadó csokoládékrémünkbe. Ez ugyanis összeránthatja a krémet. Ugyanez történhet akkor is, ha a csokoládét olvasztáskor túlmelegítjük: 50ºC fölé nem emelkedhet a hőmérséklet.

Ha megolvadt a csokoládé, levesszük a tűzről, hozzákeverjük a tojás sárgáját, simára keverjük. Hagyjuk kissé lehűlni, de ne szilárduljon meg. Legyen kb. 40ºC-os (ha ilyenkor hozzáérünk, alig ad hőérzetet).


Ekkor belekeverjük a tojáshab egyharmadát. Ezután a fennmaradó kétharmadot rálapátoljuk, s óvatosan, alulról felfelé beleforgatjuk a masszába, hogy ne törjön. Közben az üstöt a tengelye körül forgatjuk.
Legalább kétórára hűtőszekrénybe tesszük.

2 megjegyzés:

Köszönöm, hogy leírod! :)