Ez jó hosszú, és bonyolult...
A tésztához:
-3 tojás
-15 dkg cukor
-3 e.k. melegvíz
-1 t.k. vanília aroma
-7,5 dkg liszt
-5 dkg étkezési keményítő
-1 dkg kakaópor
-fél sütőpor
-2,5 dkg őrölt pisztácia
-10 dkg málnalekvár
I. krém:
-15 dkg mogyorós nugát
-2 cl rum
-4 lap zselatin
-1,50 dl joghurt
-5 dkg étcsoki
-2,5 dl tejszín
II. krém:
-0,75 dl tej
-7,5 dkg marcipánmassza
-2,5 dkg cukor
-2 cl rum
-2,5 dkg őrölt pisztácia
-4-5 lap zselatin
-1,5 dl joghurt
-1 tk. vanília aroma
-2,50 dl tejszín
Dekoráció tetszés szerinti variációban:
-kakaópor - a szóráshoz
-2 dl tejszín
-2 t.k. habfixáló
-10 dkg koktélcseresznye
-7 db Mozart golyó
-2 dkg vágott pisztácia
A leíráson sem változtattam lényegében, így jó, ahogy van...
A tojásokat a cukorral, a meleg vízzel és a vaníliával fehéredésig, nagyon habosra keverjük. A lisztet, a keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elkeverjük, majd beleszitáljuk a tojáshabba és óvatosan összeforgatjuk. Végül a pisztáciát is hozzákeverjük.
A masszát egy 24-26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180°-os, előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.
A megsült tortalapot egy rácson teljesen kihűtjük, majd félbe vágjuk.
A felső lapot is teljesen egyenesre vágjuk, igazítjuk( nem volt rá szükség...), majd mindkét lapot megkenjük a málnalekvárral.
Az I. krémhez a nugátot vízgőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a rumot és az előre beáztatott és nagyon alaposan kinyomkodott zselatin lapokat. Addig keverjük, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad a masszában. Lehúzzuk a tűzröl és kihűtjük. Hozzákeverjük a felolvasztott csokival elkevert joghurtot és óvatosan beleforgatjuk az időközben kemény habbá vert tejszínt.
Az alsó tortalapot (leváros felével felfelé!) egy tálra helyezzük, tortakarikát teszünk köré, majd a nugát krémet rásimítjuk.
Ráfektetjük a második tortalapot (lekváros felével lefelé!).
A II. krémhez a marcipánt beletördeljük a tejbe, hozzáadjuk a cukrot, majd gyenge tűzön addig melegítjük, folyamatos kevergetés közben, míg a marcipán teljesen fel nem olvad.
Hozzáadjuk a rumot, a pisztáciát és a felolvasztott, jól kinyomkodott zselatint, hagyjuk felolvadni, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
Hozzákeverjük a vaníliás joghurtot és felvert tejszínt, majd a torta tetejére halmozzuk és egyenesre simítjuk.
Hűtőbe tesszük, míg teljesen meg nem dermednek a krémek. (3-4 óra kell mindenképpen..)
Eltávolítjuk a tortakarikát és kakaóporral megszórjuk a tortát, a tejszínt felverjük a fixálóval, csillagcsöves krémzsákba töltjük és megdíszítjük vele a torta tetejét. ( Ez a díszítés nálam másként alakult, egyszerűsödött, de ez az eredeti....)
A koktél cseresznyékkel, valamint a vágott pisztáciával tovább dekoráljuk. Tálalásig mindenképp tartsuk hűtőszekrényben.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Köszönöm, hogy leírod! :)