2010. szeptember 29., szerda

Mozi+2.

Most jól megmondom a magamét...:):)
 Elmentünk Pannibarátosnémmal moziba. Én késtem 15 percet (sokáig tartott a képkeretezésmegbeszélése), de a film kezdetére odaértünk.
Igazából... Azt hittem, hogy otthagyom... Mert olyan bénán kezdődött, meg... öhm... a pasik arról beszélnek a kocsmában, hogy hogyan elégítik ki magukat-no de ez sokkal durvábban kifejezve- szóval azt gondoltam, hogy ha még egy óráig ilyen lesz a téma, akkor kár volt érte a pénz, vettem volna belőle nutellát<3. De nem így alakult, nagy nagy örömünkre:):) Mert aztán meg tök jó lett!!! Volt két rész, amin... annyira röhögtünk, hogy fájt a hasam... Nem is emlékszem, mikor nevettetett meg ennyire egy film. És aztán, meg az előtt is, na szóval király volt!!! Nyilván az egész film sablonos volt, de... az élet is ilyen, szóval:):) Tetszett! :D:D
Előtte volt időm, úgyhogy elvittem a Tavaszt, és a Hárfát keretezni. Holnap 3 kor kész is lesz! :) Nem olyan lesz a Hárfa kerete, mivel nem kör alakú lesz, és nem bordó, mint amilyennek én képzeltem, de... De jó, ha ennyire rugalmas vagyok. A következő képet majd máshova viszem el, ott lehet, hogy másfélék a keretek. Amúgy addig is, Bence: a keret olyan lesz, mint a Te képeden. Barnás-lépcsős, fa. Igazán előkelő:)

2010. szeptember 23., csütörtök

Csütörtök

Jó ideges voltam, mert csomószor elrontottam egy nyakláncot... Véglegesen annyira, hogy nem is fejtem vissza. Így lesz, és kész. Csak tán nem olyan feltűnő... :-) De amúgy nagyonnnnagyon szép, szebb, mint az eredeti :$ Na jó, annál azért nem szebb. -Pikcsör kámin szún-

2010. szeptember 22., szerda

Zene

Felfedeztem, hogy ezt a dalt Katy Perry énekli :) Tetszik.

http://www.youtube.com/watch?v=X75mry1LcFg

Lili

Elkészült Lili szülinapi karkötője!! Olyan lett, mint a zöld, csak kevesebb féle gyöngyből készült.-egyszerűbb, de nemesebb is lett talán...:) Nagyon szép:)
A sáljával viszont siralmasan le vagyok maradva, pedig éjjel-nappal kötöm...:D:D:(

:)

Szép lesz nagyon!!!

2010. szeptember 21., kedd

Szülinap

Körvonalazódik, hogy mi is lesz a szülinapi ajándéka...:):) Ma megvettem a hozzávalókat, holnap meg is csinálom...:)
Illetve készen lett a Welsh Lady, azaz már csak körvonalaznom kell, és mehet bekereteződni. A Tavasszal együtt:) Hát sajnos nem lesz egy olcsó kör, de a fő, hogy a szobám ékességei lesznek!!! :) <3

2010. szeptember 18., szombat

És még ez is...

Narancszselés-marcipános bonbonok

-15-20 dkg étcsoki
-1 tk. olaj
-5-7 dkg marcipán
-pici porcukor
-max. 1 dl narancslé
-kevés zselatin

1. Mikroban megolvasztottam az étcsoki felét, belekeverek egy pici olajat ( ettől fényes lesz, de tényleg csak minimális mennyiség kell bele!!) majd kenőtollal a formák alját és oldalát szép türelmes mozdulatokkal bekenegettem a folyós csokival. Elég gyorsan dermed, de azért ezen még gyorsítani is lehet. ( Kérdezték, ezért írom: a formákat SEMMIVEL nem kenem be előtte, egyenesen a csoki kerül bele. Azért kell olyan forma, ami nem teljesen merev, mozdítható, hogy a kész bonbon kifordítható legyen belőle.)
2. Betettem 5 percre a hűtőbe- ezalatt teljesen szilárd bevonatot képzett, de a biztonság kedvéért még egy réteget vontam rá. ( Ha szükséges, akkor a csokit nagyon óvatosan vagy mikroban, vagy vizgőz felett meg kell langyosítani-nekem most nem hűlt ki.)
3. Ismét egy kis várakozás következik, míg a narancsléből zselét készítettem a zacskón levő előírásnak megfelelően. Itt nem érdemes a jószerencsénkre hagyatkozni - célszerű beletenni a javasolt maximális mennyiséget, amit folyadékhoz ír, ennek szilárd halmazállapotot kell ölteni!!)
Kicsit érdemes várni, én akkor kanalaztam bele a csokik mélyedésébe, mikor már éreztem, hogy megindult a zselésedés.
4. Ekkor újra a hűtő következik, kb. bő fél órára, de ha dolgunk van, akkor a következő lépés várhat is akár egy éjszakát.
5. A marcipánt porcukorral meghintett felületen ki kell nyújtani. Ha szerencsések vagyunk, akkor van épp akkora kiszúrónk, mint a bonbon felülete, ha nincs, akkor egy kis gyurmázás következik-ugyanis ezzel terítjük be a zselés részt. Fontos, hogy csak olyan "magasságig" jussunk ezzel, hogy az utolsó réteg csokival még le tudjuk majd zárni.
6. Ez a mozzanat rögtön a marcipánozás után jöhet, így értelemszerűen a maradék csokit is meg kell olvasztani. A bonbonok lezárása precíz kell, hogy legyen-különben nem zár jól és a deszert "talpa" külön fog válni.
7. Ismét egy fél óra szilárdulás a hűtőben.....Akár több is, de ennyi mindenképp legyen!
Aztán meg is lehet próbálkozni az első csoki kifordításával, szép óvatosan...Attól nem kell megijedni, hogy esetleg oldalt maradnak rajt felesleges vékony kis szélecskék-ez kérem a házi bonbon diszkrét bája:))) Éles késsel szépen levágható róla...

Mozart torta

Ez jó hosszú, és bonyolult...

A tésztához:
-3 tojás
-15 dkg cukor
-3 e.k. melegvíz
-1 t.k. vanília aroma
-7,5 dkg liszt
-5 dkg étkezési keményítő
-1 dkg kakaópor
-fél sütőpor
-2,5 dkg őrölt pisztácia
-10 dkg málnalekvár

I. krém:
-15 dkg mogyorós nugát
-2 cl rum
-4 lap zselatin
-1,50 dl joghurt
-5 dkg étcsoki
-2,5 dl tejszín

II. krém:
-0,75 dl tej
-7,5 dkg marcipánmassza
-2,5 dkg cukor
-2 cl rum
-2,5 dkg őrölt pisztácia
-4-5 lap zselatin
-1,5 dl joghurt
-1 tk. vanília aroma
-2,50 dl tejszín

Dekoráció tetszés szerinti variációban:
-kakaópor - a szóráshoz
-2 dl tejszín
-2 t.k. habfixáló
-10 dkg koktélcseresznye
-7 db Mozart golyó
-2 dkg vágott pisztácia

A leíráson sem változtattam lényegében, így jó, ahogy van...
A tojásokat a cukorral, a meleg vízzel és a vaníliával fehéredésig, nagyon habosra keverjük. A lisztet, a keményítővel, a kakaóporral és a sütőporral elkeverjük, majd beleszitáljuk a tojáshabba és óvatosan összeforgatjuk. Végül a pisztáciát is hozzákeverjük.
A masszát egy 24-26 cm átmérőjű, sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk és 180°-os, előmelegített sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

A megsült tortalapot egy rácson teljesen kihűtjük, majd félbe vágjuk.
A felső lapot is teljesen egyenesre vágjuk, igazítjuk( nem volt rá szükség...), majd mindkét lapot megkenjük a málnalekvárral.

Az I. krémhez a nugátot vízgőz felett felolvasztjuk, majd hozzáadjuk a rumot és az előre beáztatott és nagyon alaposan kinyomkodott zselatin lapokat. Addig keverjük, amíg a zselatin teljesen fel nem olvad a masszában. Lehúzzuk a tűzröl és kihűtjük. Hozzákeverjük a felolvasztott csokival elkevert joghurtot és óvatosan beleforgatjuk az időközben kemény habbá vert tejszínt.

Az alsó tortalapot (leváros felével felfelé!) egy tálra helyezzük, tortakarikát teszünk köré, majd a nugát krémet rásimítjuk.
Ráfektetjük a második tortalapot (lekváros felével lefelé!).

A II. krémhez a marcipánt beletördeljük a tejbe, hozzáadjuk a cukrot, majd gyenge tűzön addig melegítjük, folyamatos kevergetés közben, míg a marcipán teljesen fel nem olvad.
Hozzáadjuk a rumot, a pisztáciát és a felolvasztott, jól kinyomkodott zselatint, hagyjuk felolvadni, majd lehúzzuk a tűzről és hűlni hagyjuk.
Hozzákeverjük a vaníliás joghurtot és felvert tejszínt, majd a torta tetejére halmozzuk és egyenesre simítjuk.

Hűtőbe tesszük, míg teljesen meg nem dermednek a krémek. (3-4 óra kell mindenképpen..)

Eltávolítjuk a tortakarikát és kakaóporral megszórjuk a tortát, a tejszínt felverjük a fixálóval, csillagcsöves krémzsákba töltjük és megdíszítjük vele a torta tetejét. ( Ez a díszítés nálam másként alakult, egyszerűsödött, de ez az eredeti....)
A koktél cseresznyékkel, valamint a vágott pisztáciával tovább dekoráljuk. Tálalásig mindenképp tartsuk hűtőszekrényben.

Nutella...:)


Ezt most találtam... Hmmm...

Nutella házilag

Hozzávalók:
-9 dkg porcukor
-10 dkg őrölt mogyoró
-10 dkg jó minőségű étcsoki
-7 dkg vaj
-1 dl sűrített tej ( nem a cukrozott,tubusos, hanem a "folyós", üveges vagy dobozos változat kell

Egy tálban elkeverem az őrölt mogyorót a porcukorral.
Közben kicsit meglágyítom mikróban a vajat.
A csokoládét vagy gőz fölött, vagy szintén a mikróban olvasztom meg. Óvatosnak kell lenni, mert túlmelegítés esetén úgy összecsomósodik, borzalmas és használhatatlan állagot ölt.
Ha már egynemű és keverhető a csoki, hozzáadom a lágy vajat és szépen elkevergetem, majd a cukros mogyoróhoz öntöm a felmelegített sűrített tejjel egyetemben.
Addig keverem, amíg teljesen krémszerű lesz.
Ez nekem nem tartott soká, pillanatok alatt lágy és krémes keveréket kaptam.
Csatos üvegbe töltjük éa hűtőben tároljuk. Már amíg tart.....

2010. szeptember 16., csütörtök

Álom

Ma azt álmodtam, hogy Édesapának járványos gyermekbénulása van. Azt hiszem, túl sok Közegészségtan-járványtan órán veszek részt...:D

2010. szeptember 15., szerda

Jókedv:)


Igazából ezerrel a tanulással kéne foglalkoznom, de a hárfásat varrni annyira jó érzés, hogy nem tudom abbahagyni...:):)
Ma megyek egy munka után... remélem, hogy találok is valamit, ami nem Budaörsön vagy Ecseren lesz...:S:S

2010. szeptember 13., hétfő

Tavasz


Elég nagy kép, sokáig is készült, a jelenlegi kedvencem a témában:)

Peyote-háromszög


Ilyen még lesz készítve:)

Lila nyaklánc

Más tollával ékeskedve...:)


Bár nem én csináltam (L), de kézzel készült...:)

A kedvencem... Zöld gyöngyökből fűzött, sárga, kék és fehér színekkel.

Nyaklánc


Ha a cérna el nem szakadt volna...

Az összes...

Rombuszok




Ez a legjobb szerintem

Apró virágok:)

Kígyómintás

Keretbe zárt minták

Kockás

Cikkcakkos

Lépcsők

Görögmintás

Gyöngyhurka


Lila-zöld csíkos gyöngyrúd:)

Bőrből font karkötő

Orsitól...


Csomózott karkötők


Kicsit homályos...

Karkötők:)

Ma reggel készítettem sok fényképet a gyöngyökről... Ilyenek lettek...

2010. szeptember 11., szombat

Az első...

Elkészült a vadonat-új blogom:) Ami a gobleinekről, keresztszemesekről, kötésekről, gyöngyökről, ékszerekről, álmokról, mindenféle szépséges dologról fog szólni! :)